Posted by: Rajesh Shukla | October 1, 2013

दशरथ की रसोई से “मटन दशरथान”


etetTo purify RajnathSingh and Narendra Modi’s intellect you need to offer some special food from Dasarath’s and king Ram’s buffet.

राजनाथ सिंह और नरेन्द्र मोदी की बुद्धि की शुद्धि के लिये  ये कुछ विशेष पकवान दशरथ और राम की रसोई से यहाँ परसों जा रहे हैं … 

Ingredients

1kg lamb (किलो बकरे का मीट)
2-3 large plums, roughly chopped(प्लम या आलूबुखारा लम्बे  कटे हुए)
3 tbsp pomegranate seeds (चम्मच अनार)
15 cloves (लौंग)
10 cardamom(इलाईची)
1-inch piece cinnamon(दालचीनी)
2 tsp red-chilli powder(लाल मिर्च पावडर)
3 tsp ginger-garlic paste(लहसुन – अदरक का पेस्ट)
1 onion, thinly sliced (बारीक़ कटे प्याज )
1 tbsp ghee(देशी घी )
2 cups litchi juice (लीची का जूस)
Salt to taste (नमक आवश्यकतानुसार )
Method 
In a large pot, preferably non-stick, gently heat ghee. Drop in whole spices (cloves, cinnamon, cardamom) until they start to swell. Add the onion slices and sauté till golden brown. Add the ginger-garlic paste and sauté for a minute. Stir in the chilli powder and sauté for a minute, adding dribs of litchi juice if it starts to stick. Add meat and turn heat on high, so that the lamb is seared. After about 15 minutes, add the plums and pomegranate. Add salt and litchi juice. Cover and cook for 10 minutes. Simmer and cook for about an hour, stirring at frequent intervals, or until done. The liquid will slowly thicken. Add a little water, should you wish to create some gravy.
एक बड़े बर्तन में घी गरम  करे और उसमे लौंग,इलाईची, दालचीनी दाल दे और जब के स्वेल करने लगे  तो उसमे कटे  प्याज डाल कर उसे सुनहरा  भूरा  होने तक पकाएं ! फिर उसमे लहसुन – अदरक का पेस्ट मिलाकर उसे एक मिनट तक पकाएं !  उसमे अब लाल मिर्च पावडर डाले और पकाए, जब लगने लगे तो उसमे लीची का जूस मिलाकर पकाये ! इसके  बाद मीट डालें और आंच को बढ़ा दें ! इसे पकने दे जब मीत अपने तेवर में आ जाये तब पंद्रह से बीस मिनट बाद उसमे प्लंप और अनार के दाने डाल  दें, नमक और लीची जूस मिलाकर उसे दस से पंद्रह मिनट तक तेज आंच में पकाएं ! आँच धीमी करें और मीट  को अपने स्तर तक पकने दें, समय समय पर हिलाते रहें  ! जब जूस गाड़ा हो जाये तो ग्रेवी के लिए उसमे आवश्यकता अनुसार पानी डाले और ठीक से मिल जाने पर उतार दे ! अब हिन्दुत्वा  मास लीडर को विधिवत परोसे !
Now we have a new Brand Vadic Biryani “Yajnavalkya’s Biryani” to offer to the world.

आप इसे ट्राई करो मैं महर्षि याग्यवल्क्य की बिरयानी कोशिस करता हूँ 🙂  

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